Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Miért fontosak a szénhidrátok?

Farkas Cecilia dietetikus
Miért fontosak a szénhidrátok? A szénhidrátok - a zsírok és fehérjék mellett - az energiát adó makrotápanyagaink közé tartoznak. A nyersanyagok, élelmiszerek nagy részében megtalálhatók, így elfogyasztott mennyiségük és minőségük az étrendünk meghatározó tényezői.  És hogy miért lényegesek szervezetünk számára? 

A szénhidrátok a szervezet számára legkönnyebben hasznosítható energiaforrások, éppen ezért nélkülözhetetlen szerepet játszanak a szellemi (pl. tanulási folyamatok, memória és koncentrációs képesség) és fizikai tevékenységek (pl. izomműködés, teljesítményfokozás) működésében egyaránt.

A táplálékokban lévő nem emészthető, összetett szénhidrátokat rostoknak nevezzük. A rostok előnyösen befolyásolják a cukrok felszívódását, így biztosítják a kiegyensúlyozottabb vércukorszint emelkedést. Ezenkívül táplálják a bélflórát, hozzájárulnak számos táplálkozás-függő betegség megelőzéséhez!

Az egyéni szükségletnél jóval alacsonyabb szénhidráttartalmú diéták helyett érdemesebb inkább a minőségre figyelni!

Gluténmentes étrend esetén csak a búza, az árpa, a rozs, és az ezekből készült, vagy ezekkel szennyezett élelmiszerek fogyasztását kell elhagyni, de a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátfogyasztás ugyanolyan fontos! Szerencsére számos, természetéből eredően gluténmentes alternatíva áll rendelkezésre, pl.:

- "Elfeledett" takarmánynövények: köles, cirok

- Alternatív "álgabonák": hajdina, amaránt, quinoa

- Rostforrások: bambuszrost, útifűmaghéj

- Trópusi növények: teff, manióka (tápióka)

- Édességek esetén használd ki a gyümölcsök természetes édes ízét és ne felejtsd el, hogy cukortartalmuk mellett rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalommal is bírnak!

A Tibidabo pékáruk változatosan, vegyesen tartalmazzák ezeket a gluténmentes, tápanyagokban értékes alternatívákat! Garantáltan gluténmentes és tápláló összetételük révén megfelelnek a tudatos, kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveinek!