Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Ezekre figyelj, ha gluténmentesen étkezel!

Ezekre figyelj, ha gluténmentesen étkezel!

Mint minden étrendi irányzat esetében, a gluténmentes táplálkozás is járhat hátrányokkal, amennyiben nem megfelelő odafigyeléssel és változatossággal állítjuk össze táplálékainkat! 

Amennyiben a gluténmentes étrend csak annyiban valósul meg, hogy kiiktatjuk a glutént tartalmazó gabonákat, netán a legtöbb gabonát, és nem pótoljuk az ebből származó lehetséges tápanyaghiányokat, úgy

- szinte biztos, hogy hosszútávon nem tekinthető teljes értékűnek a táplálkozásunk, valamint
-jelentősen lecsökkenhet a szénhidrát-, vitamin-, ásványi anyag- és rostbevitelünk!

Fontos! Ne merüljön ki az étrendbe illeszthető gabonák sora a rizsnél és a kukoricánál, használjuk a természet adta, gluténmentes álgabonák és egyéb tápanyagokban gazdag gluténmentes alapanyagok választékát is, fogyasszunk rendszeresen quinoát, chia magot, kölest, hajdinát, vagy teffet!

A rostok szerepe 

Összetevőik révén - rendszeres fogyasztásukkal - számos szervrendszer egészséges működését támogathatják. Az élelmi rostok pl. rendszeres, optimális mennyiségű fogyasztása pozitívan befolyásolhatja: az anyagcsere folyamatokat, javítják a vércukorszint szabályozását, csökkentik az LDL "rossz" koleszterinszintet, lassítják a szénhidrátok felszívódását

Az alábbiak megelőzésében és kezelésében egyaránt fontos szerepük van: túlsúly és elhízás, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, magas vérzsírszintek, szív- és érrendszeri betegségek! Felnőttek számára az ajánlott napi rostfogyasztás: 25-30 gramm. Fontos azonban, hogy a pontos mennyiséget befolyásolja az egészségi állapot, főleg emésztőrendszeri betegségek, állapotok!

Néhány jó tanács a fent említett gluténmentes termékek vásárlásához, elkészítéséhez: 

- Mindig legyünk körültekintőek - főleg glutén érzékenység esetén - és nézzük meg alaposan a termék csomagolásán található információkat! Glutén-szennyezettség, erre utaló állítás előfordulhat - legyünk körültekintőek!

- Elkészítésük előtt tájékozódhatunk a csomagoláson szereplő elkészítési javaslat, vagy kipróbált recept leírások alapján.

- Ízük elsőre eltérő, idegen lehet a hagyományos gabonaköretek, őrlemények megszokott ízvilágától - ez mégse vegye el kedvünket, kísérletezzünk bátran, készítsünk melléjük zöldségeket, használjunk fűszereket. Keverhetjük őket különböző rizsfajtákkal vagy egymással is. 

- Nemcsak natúr, hanem puffasztott változataikat is megtaláljuk, ezenkívül lisztek, abból készült termékek, sőt növényi italok formájában is találkozhatunk velük. Gabonakásák, granola készítmények, müzliszeletek összetevőiként is egyre gyakoribbak, ebből is látszik sokoldalú felhasználhatóságuk!

A Tibidabonál már a kezdetektől nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy termékeink rizs és kukorica helyett olyan rostokban gazdag alapanyagokból készüljenek, mint a hajdina, a köles, a bambuszrost, vagy az útifűmaghéj liszt, ezáltal összetevőiken keresztül hozzájáruljanak az optimális napi rostbevitelhez, az anyagcsere folyamatok és az emésztés kiegyensúlyozott működéséhez.