Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Superfood Afrikából - a teff

Superfood Afrikából - a teff Hallottál már a teff-ről? Ősgabona, számunkra mégis egy új, gluténmentes, fehérjében és ásványi anyagokban igencsak gazdag gabonafajta. És, hogy mit tud ez a különleges alapanyag? 

A legendás etióp távfutó, olimpiai aranyérmes, világrekorder Haile Gebrselassie az etióp futók sikerének titkaként emlegette ezt a superfood-ot. De nem csak ők rajonganak a teffért. Azok számára, akik gluténérzékenyek, a teff tökéletes alternatíva lehet a búza helyettesítésére. Ami pedig az egészségtudatos vásárlókat illeti, ők első sorban azért választják a teffet, mert értékes tápanyagokban és rostokban gazdag. 

A gabonaszem méretét tekintve a világon a legkisebb, ennek ellenére a többi gabonához hasonlóan bővelkedik B-vitaminokban, kiemelkedő kalcium és vas tartalma. Kereskedelmi forgalomban liszt, pehely és natúr formájában kapható, felhasználhatósága sokrétű. Lisztjéből készíthetünk kevert tésztákat, palacsintát, piskótát, de vékony, lapos kenyérlepényeket is, azonban célszerű más gluténmentes lisztekkel, lisztkeverékekkel vegyíteni a megfelelő állag eléréséhez, főleg ha kenyér vagy péksütemény receptjébe illesztenénk. Jól alkalmazható levesek, mártások, főzelékek sűrítő anyagaként is. Pehelyként reggeli kásákba, gyümölcsökkel, főtt formában köretként, zöldségekkel vegyítve főétkezés részeként színesítheti táplálkozásunkat.

A teff étrendbe illesztésének, rendszeres fogyasztásának táplálkozás-élettani előnyei:

- alacsony glikémiás index besorolásának köszönhetően ideális lehet inzulinrezisztensek, cukorbetegek számára

- rosttartalma hozzájárul a napi rostbevitelhez, segíti az emésztőrendszer működését és a bélflóra optimális összetételét

- kalcium tartalma a gabonák között a legmagasabb, 100 gramm teff 180 mg kalciumot tartalmaz

Ezt az izgalmas alapanyagot a Tibidabo termékpalettáján is megtalálhatod!