Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Egy szendvics is lehet teljesértékűen tápláló!

Farkas Cecilia dietetikus
Egy szendvics is lehet teljesértékűen tápláló!

Szendvicsfeltétek terén érdemes változatosságra törekedni. A készen kapható krémek és az alacsony hústartalmú felvágottak helyett, számos olyan alternatíva áll rendelkezésünkre, melyet otthon mi magunk is elkészíthetünk!

Növényi eredetű alapanyagokból 

- zöldségekből pl. padlizsán-, paprika- vagy cukkinikrém

- hüvelyesekből pl. babpástétom, lencsekrém vagy humusz

- bazsalikomból pl. házi pesztó

- gombából pl. aszalt paradicsomos gombakrém

- kölesből pl. vegán körözött

Állati eredetű alapanyagokból

- tojásból pl. curry-s tojáskrém

- májból pl. majorannás házi májkrém

- sült csirkemell húsából pl. rozmaringos házi csirkepástétom

- halakból pl. lilahagymás halkrém

- sajtokból pl. snidlinges kecskesajtkrém

- túróból pl. olívás túrókrém

A házilag előállított krémek, pástétomok összetétele jó eséllyel sokkal magasabb tápértékkel fog bírni, mint a készen kapható termékek legtöbbje, így:

- magasabb fehérje- és rosttartalom,

- kevesebb telített zsír- és sótartalom

érhető el, ha kellő tudatossággal válogatjuk meg a hozzávalókat.

A krémek lazításához használhatunk pl.: extra szűz olívaolajat, zsírszegény tejtermékeket vagy növényi krémeket, sült zöldségeket.

Ízesítésként használjuk ki a friss, szárított zöld fűszernövények, a hagymafélék aromáját, a különböző borsfajták pikáns erejét, de kerüljük az adalékanyagokban gazdag fűszerkeverékeket, szószókat és a túlzott sózást!  Vigyázat, egy-egy jól sikerült házi kence függőséget okozhat - szerencsére! 

Egy recept a sok közül: aszalt paradicsomos-tonhalas melegszendvicskrém!

Hozzávalók 1 adaghoz:
 
1 szelet (~50 gramm) Tibidabo Sokmagvas kenyér
30 g olíva olajos tonhal (konzerv)
3-4 darabka aszalt paradicsom
50 g mozzarella vagy növényi (pl. Violife) sajt
fűszerek: friss bazsalikom, őrölt tarka bors
 
Elkészítés: A tonhalat és az aszalt paradicsomokat botmixerrel krémesítjük, majd kóstolás után ízlés szerint fűszerezzük - vigyázat, már önmagában is finom lehet! Kenjünk meg egy szelet Tibidabo kenyeret, majd szeleteljünk rá mozzarella vagy növényi sajtot. Előmelegített sütőben süssük készre a melegszendvicset, tálaljuk és fogyasszuk friss bazsalikommal és zöldségekkel.
 
Próbáld ki más receptjeinket is: